Guenther Steiner a părăsit echipa Haas F1. Ayao Komatsu este noul director.

by Romeo Tudorache | 10 Jan, 2024 | Formula 1

Guenther Steiner, primul și în fapt unicul director de echipă de până acum din istoria echipei Haas F1, a părăsit structura americană. Echipa a anunțat astăzi (n.n. 10 ianuarie 2024) că Steiner va fi înlocuit ca director al echipei de Formula 1 de Ayao Komatsu, cu efect imediat.

În vârstă de 58 de ani, Guenther Steiner a condus echipa Haas F1 încă de la înființare și de la prima sa cursă din sezonul 2016. În timp ce din punct de vedere personal Steiner a devenit o figură populară în padoc-ul Formulei 1, din punct de vedere profesional el nu a reușit să transforme Haas într-o echipă competitivă. Haas F1 s-a clasat pe ultimul loc în ultimii trei ani în Campionatul Constructorilor. După un sezon 2018 destul de modest, în care echipa a terminat pe locul cinci în campionat, Haas F1 nu a reușit să se claseze mai bine decât pe locul opt în campionatul cu 10 echipe.

Mai tânărul Ayao Komatsu, în vârstă de 47 de ani, a fost alături de echipa Haas încă din sezonul de debut 2016, mai întâi ca inginer șef de curse și, cel mai recent, ca director de inginerie. Înainte de a veni la Haas, Komatsu a lucrat la Renault. Noul rol al lui Komatsu va fi unul extrem de larg și va include stabilirea strategia echipei și supravegherea performanței pe pistă.
Se așteaptă ca actualului personal să se alăture un director de operațiuni la sediul european, pentru a gestiona partea extra-competițională a echipei. Acea persoană va lucra de la cartierul general din Banbury al echipei MoneyGram Haas F1.

“Aș dori să îi mulțumesc lui Guenther Steiner pentru toată munca depusă din ultimul deceniu și să îi urez succes în viitor”, a spus Gene Haas, proprietarul echipei MoneyGram Haas F1 Team. “Mergând înainte, a fost clar că trebuie să ne îmbunătățim performanța pe pistă. În numirea lui Ayao Komatsu ca director de echipă, avem în mod fundamental ingineria în centrul managementului nostru.”

Komatsu moștenește o echipă care încă nu a reușit nicio clasare pe podium podium în istoria sa de opt ani de curse. Actualii săi piloți — Nico Hulkenberg și Kevin Magnussen — nu au dovedit încă că sunt capabili să câștige în Formula 1 și sunt aproape de vârful recordului all-time de F1 pentru cele mai multe starturi fără victorie.

Hulkenberg nu a câștigat nicio cursă din cele 203 starturi din carieră, în vreme ce Magnussen are un bilanț identic, însă din “doar” 163 de starturi în curse de F1. Niko Hulkenberg ocupă locul al doilea din toate timpurile în clasamentul celor mai neperformanți piloți de Formula 1, după Andrea de Cesaris, care și-a încheiat cariera (1980-1994) cu 208 starturi fără victorii.

În cei opt ani petrecuți în Campionatul Mondial de Formula 1 Haas F1 a încercat diferite combinații de piloți, fără însă ca aceasta să îi aducă mai mult succes.
Cea mai slabă performanță a echipei s-a înregistrat în 2021, când perechea de debutanți – Mick Schumacher și Nikita Mazepin – nu au obținut niciun punct. La polul opus, cel mai reușit sezon al echipei a fost 2016, când Grosjean s-a clasat pe locul șase la Melbourne și pe locul cinci în cursa următoare din Bahrain. Tot Grosjean a obținut cel mai bun rezultat individual al echipei – un loc 4 în Austria în 2018.

Credit foto: MoneyGram Haas F1 Team