“Mr. Dakar” se declară uimit de revoluționara Audi RS Q e-tron

by Romeo Tudorache | 28 Dec, 2023 | Raliul Dakar

Stephane Peterhansel are la activ 14 victorii în Raliul Dakar, iar recent s-a angajat într-un proiect cu totul deosebit al constructorului german Audi. În urmă cu trei ani Audi anunța că va participa la Raliul Dakar cu un concept electric revoluționar. Audi RS Q e-tron este automobil integral electric și dispune de un motor cu ardere internă și un convertor de energie, care încarcă bateria electrică pe parcurs. Pentru a crește șansele la victorie, au fost recrutați trei piloți de top și anume Stephane Peterhansel, Carlos Sainz Sr. și Mattias Ekstrom.
Rezultatele de până acum nu sunt tocmai cele la care Audi s-a așteptat. Mașina este deosebit de rapidă, însă fiabilitatea lasă uneori de dorit. În ediția de anul trecut a Raliului Dakar, Peterhansel și Sainz au abandonat în urma unor accidente, în vreme ce Mattias Ekstrom s-a clasat pe un modest loc 14 la general.

“În primul rând, a fost un mare semn de întrebare pentru mine dacă era posibil să conduc un vehicul electric în deșert”, a declarat Stephane Peterhansel. “Când am început să discutăm cu Audi, am spus: OK, dacă există o marcă ce poate reuși asta, aceasta este Audi. Au multă experiență în sportul cu motor și cu automobilele hibride. A fost o oportunitate grozavă pentru mine să descopăr o lume nouă și să lucrez cu cel mai bun constructor din lume. Nu am ezitat să mă alătur echipei și a fost foarte interesant.”

Peterhansel a acumulat experiență tehnică de-a lungul anilor, concurând de nu mai puțin de 35 de ori în Dakar, dar mașina Audi a reprezentat ceva nou.
“Am învățat multe, dar nu destul. Eu nu sunt inginer sau mecanic și de aceea totul pare deosebit de complex. Navigatorul meu, Edouard Boulanger, înțelege lucrurile un pic mai bine decât mine, pentru că el este inginer. Dar a trebuit să învățăm să conducem practic o altă mașină. De exemplu, nu ai cutie de viteze. Să zicem că asta nu a fost atât de complicat, dar a fost necesar să ne învățăm cu o mașină de acest tip”.

Cu toate acestea, lui Peterhansel nu i-a luat atât de mult timp să-l stăpânească, deși Audi RS Q e-tron a avut un efect secundar enervant.
“În ceea ce privește pilotajul, nu a reprezentat o problemă. Ne-a deranjat însă zgomotul mașinii. Ne-a luat două-trei zile până ne-am obișnuit, apoi totul a fost perfect. Asta a fost unul dintre lucrurile complicate, zgomotul. Bateria se încarcă cu convertorul de energie, iar când parcurgem o etapă, motorul merge tot timpul. Asta înseamnă că, de exemplu, motorul este undeva la 5-6 mii de rotații pe minut atunci când frânezi, în vreme ce la o mașină normală turațiile motorului scad atunci când vrei să oprești mașina. Din cauza turațiilor mari această mașină face mult zgomot în timpul frânării, ceea ce nu este normal, iar asta ne-a încurcat puțin. Dar în ceea ce privește direcția și frânarea, mașina este foarte simplu de condus.”

Peterhansel crede că puține echipe vor adopta acest concept. Francezul în vârstă de 58 de ani nu este sigur că această mașină va avea un impact în raliuri în general și în Raliul Dakar în special.
“Este greu de spus dacă acesta va fi viitorul. Audi a reușit un lucru extraordinar, pentru că în urmă cu cinci ani nu era nici vorbă ca o mașină electrică să poată concura într-o astfel de cursă, mai ales că practic ne supunem acelorași reglementări ca și celelalte mașini. Nu este ca și cum am alimenta și am reîncărca bateria mai mult. Conducem până la următorul bivuac și uneori asta înseamnă câteva sute de kilometri fără oprire. Este ceva incredibil. Nu este vorba doar de tehnologia motorului electric. Mașina reprezintă noua generație și are deja performanțe bune în raliuri. Conceptul pe care l-au ales la început s-a dovedit a fi corect. De la primul Raliu Dakar, am știut că putem conduce mult etape și am menținut performanța până la sfârșitul anului. Problema o reprezintă faptul că totul este deosebit de complex. Pentru o echipă mai mică ar fi foarte dificil și costisitor să dezvolte o astfel de mașină. S-au cheltuit mulți bani și multă energie, iar până în acest moment nu am atins rentabilitatea așteptată. Până la urmă, mie îmi plac soluțiile tehnice ale mașinii. Poate că va trebui să căutăm soluții pentru a face mașina mai ușoară, însă conceptul este incredibil și funcționează foarte bine.”

În ediția 2024 a Raliului Dakar echipa Audi contează pe trei echipaje: Mattias Ekström/ Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/ Edouard Boulanger și Carlos Sainz/ Lucas Cruz.