Latvala vorbește despre schimbarea sistemului de punctare în WRC

by Romeo Tudorache | 22 Dec, 2023 | WRC

Directorul echipei Toyota și-a exprimat punctul de vedere despre modul în care cele mai recente schimbări ale sistemului de punctare în Campionatul Mondial de Raliuri îi vor afecta atât pe piloți, cât și pe fani.

Directorul echipei Toyota, Jari-Matti Latvala, a făcut cunoscut faptul că producătorul japonez nu a fost în favoarea schimbării sistemului de punctare care va fi implementat în Campionatul Mondial de Raliuri începând cu sezonul 2024. Latvala a fost complet de acord că este nevoie de o schimbare în efortul de a limita abordarea tactică a ultimei zile a unei runde WRC, dar a făcut cunoscut faptul că, după părerea sa, noul sistem poate deruta fanii.

“Există un grad de îngrijorare în cadrul echipei Toyota Gazoo Racing”, a spus Latvala. “Suntem puțin îngrijorați că noul sistem de puncte este puțin prea complicat pentru ca fanii să înțeleagă modul de desfășurare a unei etape WRC, impresia fiind acum că, să spunem, se simte ca și cum ar fi două competiții diferite. Nu am fost în favoarea acestei schimbări. Bineînțeles că înțelegem îngrijorarea față de ziua de duminică, dar din perspectiva echipei ne-am gândit că ar fi de preferat o schimbare mai mică – ceva de genul de a acorda un punct pentru fiecare victorie de probă specială.”

Latvala a adăugat că schimbarea sistemului de punctare ar putea pur și simplu să schimbe abordarea tactică a zilelor de sâmbătă și duminică.

“Dacă un pilot din Rally 1 abandonează vineri, dar revine sâmbătă, își poate menaja anvelopele pe probele speciale de sâmbătă, pentru a ataca puternic pe probele speciale de duminică. Iar dacă pilotul câștigă toate probele speciale de duminică, asta îi poate aduce la final 12 puncte. Este mai mult decât dublu față de cele cinci oferite pentru o victorie în Powerstage în acest moment și credem că este puțin cam mult pentru un pilot care, în fapt, a abandonat și nu a parcurs întregul traseu al raliului.”

Credit foto: Toyota Gazoo Racing WRT